Evelyn Jansen

Jaar
2005
Techniek
Gemengde techniek op linnen
Formaat
155 x 620 cm (55 x 35 x 35 cm)
Opdrachtgever
In bezit van Gemeente Dordrecht
Locatie
het Zeepaert, Wijnstraat Dordrecht

Couleur lokale

Couleur Locale is een kunstwerk dat uit 55 separate panelen bestaat. Deze doeken zijn in 55 verschillende kleuren als monochroom geschilderd. De kleuren zijn handmatig gemengd en zijn ontleend aan de kleurenwaaier van 55 Dordtse kleuren. De 55 historisch geïnspireerde kleuren uit Dordrecht is een project geïnitieerd door Stichting de Stad en uitgevoerd door de architecten Hendrik Groeneweg en Kees Rouw.

Op deze 55 monochrome schilderijen zijn in transparante lak 55 portretten geschilderd die momenteel in Dordrecht wonen. De transparante lak zorgt ervoor dat de ondergrond kleur in zijn waarde blijft bestaan. Het verschil tussen twee dezelfde kleuren is dat het ene glanst en het andere een matte uitstraling heeft. Glanzende uitstraling op matte ondergrond. Dat maakt de portretten geheimzinnig. Soms zie je ze en soms zie je ze niet. Het licht aan de beschouwer en aan het licht. Je zult in dit kunstwerk pas later ontdekkingen doen.

Zo is mijn werkwijze altijd in mijn autonome schilderkunst. Mijn werk bestaat altijd uit laagjes die in geheimzinnige voiles naar je toe komen. Hoe meer je kijkt hoe meer je ziet.